BENZİNLİ & LPG Lİ ARAÇLARDA ATEŞLEME SİSTEMİ


BENZİNLİ & LPG Lİ ARAÇLARDA  ATEŞLEME SİSTEMİ

BENZİNLİ & LPG Lİ ARAÇLARDA HAYATİ ÖNEME SAHİP ATEŞLEME SİSTEMİ EKİPMANLARI

Ateşleme Sistemi ; içten yanmalı motorlarda  hava- yakıt karışımını tutuşturmak için yüksek bir sıcaklıkta bir kıvılcım üreten veya bir elektrotu ısıtan bir sistemdir. Benzinli kara taşıtlarında buji ateşlemeli içten yanmalı motorlar çoğunlukla otomobil, SUVmotosiklet ve kamyonetlerde kullanılmaktadır.

Ateşleme Sistemi yeni nesil benzinli araçlarda direkt elektronik ateşleme sistemidir. Eski nesil araçlarda buji kablolarıyla bujilere bağlantı vardır.

Elektronik ateşleme sistemi; bağımsız ateşleme sistemi, direkt ateşleme sistemi  olarak da bilinir. Günümüzde üretilen tüm benzinli (lpg'li) arabalarda bağımsız ateşleme sistemi kullanılmaktadır. Aracımızın direkt elektronik ateşleme sistemine sahip olup olmadığını, ateşleme bobinine bakarak anlayabiliriz, eğer bir tane ateşleme bobini var  ve bu bobinden buji kablolarıyla bujilere bağlantı varsa, bu araç direkt elektronik ateşleme sistemine sahip değildir.  

Elektronik (Direkt) Ateşleme Sistemi Nasıl Çalışır ?

Direkt elektronik ateşleme sisteminin görevi, yanma odasına alınan hava-yakıt karışımını en uygun anda buji ile ateşleyerek yanmayı başlatmak ve gerekli avansı vermektir.
Direkt elektronik ateşleme sisteminde her silindir için ayrı bir ateşleme bobini kullanılmıştır, ateşleme bobini içerisinde ateşleyici ünite, primer ve sekonder sargılar ve direkt bujiye bağlanabilen, buji kablosu görevi yapan başlık vardır.
Bağımsız elektronik ateşleme sisteminde Buji kablosu yoktur, sadece bujinin tepesinde bulunan ateşleme bobinlerini 12V ve sinyal akımıyla besleyen elektrik kablosu ve soket vardır.

Benzinli motor ateşleme sistemi; AkümülatörEndüksiyon bobiniDistribütörBuji gibi ekipmanlardan oluşur.

Bujiİçten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını ateşleyen makine parçasıdır. Bujiler yüksek gerilimli elektriği iki elektrot arasından atlatarak kıvılcım oluştururlar. Silindir içinde basınç altında yanma noktasına yaklaşmış yakıt bu kıvılcım sayesinde ateşlenir. Motorun "yanma zamanı" böylece gerçekleşmiş olur. Bujiler birçok çeşitte ve değişik tip motorlarda kullanılmak üzere farklı boyut ve özelliklerde üretilir. Genellikle 4 bölümden oluşurlar.

  1. Elektrik bağlantı ucu
  2. Porselen yalıtıcı (izolatör)
  3. Bağlantı gövdesi ve dişleri
  4. Elektrotlar

Distribütörendüksiyon bobini tarafından oluşturulan yüksek gerilimi doğru ateşleme zamanında doğru ateşleme sırasındaki bujiye gönderen elektromekanik bir organdır. Ayrıca motorun yüküne ve devrine göre motordaki yanmaya avans verir. Yeni nesil araçlarda bu görev ECU tarafından yapılır.

Distribütör Platin, Meksefe ve Tevzi makarasından oluşur.

  • Platin: Motor çalıştığı müddetçe açılıp kapanarak endüksiyon bobininde değişken manyetik alan oluşturarak yüksek gerilimin oluşmasını sağlayan mekanik bir elektrik anahtarıdır. 
  •  Meksefe (Kondansatör): Platinin kontakları distribütörün milindeki kam miliyle açılıp kapanırken oluşan artık endüksiyon akımını anlık olarak meksefede depolanır ve platinin kontaklarının bir kontaktan diğerine malzeme taşıyarak meme yapmasını önler.
  • Tevzi makarası: Distribütör kulesine gelen yüksek gerilimli akımı dönerek uygun bujiye gönderir.

 

Endüksiyon bobini ya da ateşleme bobinibenzinli motorlarda silindir içinde sıkıştırılan hava-yakıt karışımının ateşlenmesi için kullanılan mekanik parça.

AkümülatörAküAkımtoplar veya  Batarya  elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaz, araçlarda bulunan elektrik enerjisi kaynağı.

Distribütörsüz ikiz ateşleme sistemi:

İki adet ateşleme bobini bir kutu içerisinde bulunur. Her bobine ikişer  tane buji bağlanmıştır  ve her  ateşleme bobini bu iki bujiyi aynı anda çaktırır. İkiz ateşleme sisteminde distribütör bulunmaz.

Distribütörsüz ikiz ateşleme sisteminin parçaları nelerdir ?

Distribütörsüz ateşleme sisteminin parçaları şunlardır: Akü, kontak anahtarı, ateşleme bobini, ECU (Motor kontrol Ünitesi), Ateşleme kontrol modülü, Yüksek gerilim (buji) kabloları, bujiler, Krank mili konum sensörü, eksantrik mili konum (faz) sensörü.

Çalışma prensipleri aynı olmakla beraber, günümüzde ise akümülatörler sadece araçlarda marş amaçlı olarak değil; elektrik enerjisinin depolanması ve gerektiğinde geri alınması/kullanılması amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Özellikle sabit/durağan yerlerde kullanılmak üzere üretilen akümülatörlerin iç yapısı, starter/marş amaçlı olanlara göre büyük farklılık ihtiva eder. Kesintisiz ve/veya yedek enerji ihtiyaçları için bilinen en eski, kolay ve ekonomik yöntemdir. Sabit tesis akümülatörleri de kendi aralarında alt gruplara ayırmak mümkündür. Ayrıca likit bazda asit ihtiva edenler olduğu gibi, yeni jenerasyon vrla/agm ve jel teknolojisi ürünlerde asit sıvı bazda değildir. Bu sayede bakıma gereksinim duyulmadan kullanım ile cihaz içi vb. kapalı yerlerde kullanma imkânı gibi avantajları mevcuttur.

Elektronik ateşleme sistemi; bağımsız ateşleme sistemi, direkt ateşleme sistemi  olarak da bilinir. Günümüzde üretilen tüm benzinli (lpg'li) arabalarda bağımsız ateşleme sistemi kullanılmaktadır. Aracımızın bağımsız elektronik ateşleme sistemine sahip olup olmadığını, ateşleme bobinine bakarak anlayabiliriz, eğer bir tane ateşleme bobini var  ve bu bobinden buji kablolarıyla bujilere bağlantı varsa, bu araç bağımsız (direkt) elektronik ateşleme sistemine sahip değildir.  

Elektronik (Direkt) Ateşleme Sistemi Nasıl Çalışır ?

Bağımsız elektronik ateşleme sisteminin görevi, yanma odasına alınan hava-yakıt karışımını en uygun anda buji ile ateşleyerek yanmayı başlatmak ve gerekli avansı vermektir.
Bağımsız elektronik ateşleme sisteminde her silindir için ayrı bir ateşleme bobini kullanılmıştır, ateşleme bobini içerisinde ateşleyici ünite, primer ve sekonder sargılar ve direkt bujiye bağlanabilen, buji kablosu görevi yapan başlık vardır.
Bağımsız elektronik ateşleme sisteminde Buji kablosu yoktur, sadece bujinin tepesinde bulunan ateşleme bobinlerini 12V ve sinyal akımıyla besleyen elektrik kablosu ve soket vardır)

Bu sisteme distribütörsüz ateşleme sistemi (DIS: Distributorless Ignition System) denir ve bu sistemin devamında gelen yen nesil ateşleme sistemlerinin hiç birinde artık distribütör kullanılmaz.

Distribütörsüz ikiz ateşleme sisteminin parçaları nelerdir ?

Distribütörsüz ateşleme sisteminin parçaları şunlardır: Akü, kontak anahtarı, ateşleme bobini, ECU (Motor kontrol Ünitesi), Ateşleme kontrol modülü, Yüksek gerilim (buji) kabloları, bujiler, Krank mili konum sensörü, eksantrik mili konum (faz) sensörü.